Diamanty z neba?

13.12.2013 19:58

.... a čo tak kométa?

13.10.2013, 14:32
vytlačiť článok Porozprávať priateľovi Pridať do blogu

Африка взрыв комета пустыня

 
© Foto: Silica/Wikimedia Commons

     V minulosti na Zem nepadali iba asteroidy, ale aj kométy. V podstate, iba málokto o tom pochybuje, ale práve teraz boli získané dôkazy o jednej z vesmírnych katakliziem. Tvrdia to vedci z JAR. Podľa ich informácii, odohralo sa to pred 28 miliónmi rokov na území dnešného Egypta.

     Záver bol urobený po preskúmaní čiernych okrúhlych kameňov (black pebble), ktoré boli nájdené pred niekoľkými rokmi v egyptskej časti Sahary. V kameňoch boli miniatúrne diamanty, ktoré môžu vznikať z uhlíka pri obrovských teplotách a tlaku. Pozorovatelia predpokladajú, že čierne kamene, nie sú ničím iným, ako minerálnymi zvyškami jadra kométy, ktoré obsahovalo uhlík. Po vstupe do atmosféry vesmírne teleso vybuchlo vo výške niekoľkých kilometrov. V tom čase sa uhlíkový ľad, z ktorého sa v podstate skladá jadro kométy, vyparil. Časť kamenistých zvyškov dopadla na Zem a práve z toho sa vytvorili diamanty.

     Za ďalší dôkaz tejto katastrofy považujú vedci kúsky žltého skla, ktoré sa podobá tomu, ktoré skrášľuje brošňu faraóna Tutanchamóna. Tieto sklá sa dajú už dlho nájsť na Sahare. Podľa hypotézy, atmosférický výbuch roztavil piesok na púšti. Vznikol tak sklený kruh s priemerom asi 80 km.

     Hypotéza o páde kométy na Saharu je postavená najmä na objave diamantov v púšti, teda na špecifickej forme uhlíka. Principiálne, ide o jeden z najrozšírenejších prvkov na Zemi aj v telesách slnečnej sústavy. Podľa všetkého, nachádza sa v jadrách komét vo forme zmrznutého dioxidu uhlíka, metánu a amoniaku. Ale nie je možné z nich získať diamanty, tvrdí astronóm Dmitrij Vibe:

     Ak nám asteroidy pravidelne vysielajú vzorky svojho zloženia v podobe meteoritov, tak jadrá komét v tejto oblasti poznáme veľmi slabo. Vzorky komét boli na Zem privezené iba raz, vesmírnym prístrojom Stardast. Myslím si, že treba podrobnejšie preskúmať chemické zloženie komét, a až potom definitívne robiť závery.

     Vedci v JAR však tvrdia, že teraz sa objavil úplne nový spôsob skúmania vesmírnych telies. Namiesto toho, aby sa míňali stovky miliónov USD a vysielali vedecké prístroje ku kométam, stačí sa vybrať na Saharu.

     Možno je to naozaj tak. Aj keď sa hypotéze úplne veriť nedá, pretože sa v predbežnej správe nič nepíše o tom, či zostal kráter po páde kométy na zemský povrch. Okrem toho nie je známe, ako sa odhaduje vek čiernych kameňov, a či sa zhoduje s vekom žltého skla. Nie je jasné ani to, na základe čoho bola vylúčená verzia s asteroidom a ostala iba tá, čo sa spája s kométou.

     Počkáme si na iné, hlbšie a presvedčivejšie argumenty juhoafrických odborníkov. Ich práca bude v celej dĺžke publikovaná v novom čísle časopisu Earth and Planetary Science Letters.