Dopyt po fyzických komoditách neustále rastie. Podľa fázy hospodárskeho cyklu prevláda túžba po zhodnotení alebo ochrane kapitálu. Investičné diamanty stabilne prekonávajú infláciu, čím investorom šetria nervy v období kríz.

   Dopyt po investičných diamantoch predstavuje menej než 5 % celkovej hodnoty brúsených diamantov. Potenciál trhu vynikne predovšetkým v porovnaní s investičným dopytom po vzácnych kovoch ako je zlato a paládium. 

Ochrana kapitálu a obmedzenie cenových výkyvov

    Investície do vzácnych kovov sú motivované dvoma faktormi: maximalizáciou výnosu a zaistením. Investori hľadajúci výnos, dúfajú vo vyššie zhodnotenie, ako dosiahol trh ako celok. Investori hľadajúci zaistenie hľadajú stabilného uchovateľa hodnoty, ktorý ochráni ich kapitál alebo aspoň zmierni cenové výkyvy ich portfólia. Podľa toho, v akej fáze ekonomického cyklu sa nachádzame, prevláda jeden či druhý model.

     Po kríze v roku 2008 výrazne vzrástol dopyt po komoditách, najmä po drahých kovoch. Aj keď investori vyhľadávali predovšetkým cenné papiere, ako sú ETF fondy a pod., ešte rýchlejšie rástol dopyt po fyzických aktívach.

Stabilné prekonávanie inflácie

     Nasledujúci graf zobrazuje vývoj ceny brúsených diamantov v období 2009-2014 v porovnaní s cenami striebra, zlata, platiny, železnej rudy a s inflácie.

 

 

     Stabilita ceny brúsených diamantov vynikne taktiež v jednoduchom porovnaní cenovej volatility (volatilita za obdobie 2009-2014 - graf vľavo) a  porovnanie s infláciou v rovnakom období (graf v pravo):

 

 

Luxus v spojení s ochranou kapitálu

    Investori, ktorí vyhľadávajú zaistenie pre infláciu, môžu nájsť v investičných diamantoch, ktorých cena vykazuje historicky nízku mieru volatility a pritom pohodlne prekonáva mieru inflácie, vhodnú príležitosť. Od roku 2009 rástla cena brúsených diamantov v priemere o 5 % ročne.

     Niektoré diamanty, predovšetkým kamene s troma karátmi, rástli ešte vyšším tempom. Pre príklad môžeme uviesť 3 karátový (farba E-I v čistote IF), ktoré zhodnocovali v priemere o 6,4 až 7,8 % ročne. Veľmi dobre si viedli tiež farby D-I v čistote VVS1, kde bolo dosiahnuté priemerné ročné zhodnotenie 5,4 - 7,0 % ročne. Vo vlastnej kategórií je potom kameň 3 ct D IF, ktorý dosiahol úctyhodné päťročné zhodnotenie vo výške 61%, teda v priemere 12,2% ročne.

     V zrovnaní so striebrom v rovnakom období boli cenové výkyvy diamantov len 12-percentné, čo je 2,8krát menej, ako cenové výkyvy striebra a 1,6krát menej než cenové výkyvy zlata.

     Naviac diamanty odlišuje od vzácnych kovov jedna zásadná emócia: majú status skutočne luxusného tovaru.

 

Autor: Luboš Říha, prezident spoločnosti DIC 

Zdroj: www.dicholding.com                                                                               Piatok, december 19, 2014