Nakúpil na blšáku a zarobil milióny. Išlo o chýbajúce vajce Fabergé

01.05.2014 00:04

 BRATISLAVA. Američan nevedomky objavil na trhovisku jedno z vajec Fabergé. Pôvodne chcel zlaté časti rozpredať. Myslel si, že ide o dekoráciu, ktorej zlaté časti by mohol s malým ziskom predať.

Kúpil ju na blšom trhu kdesi na americkom stredozápade. Potom na internete zistil, že by mohol mať v rukách niečo raritné.

Obrátil sa na znalcov ruského umenia v britskom starožitníctve Wartski. Tí neverili vlastným očiam.

Muž z malého amerického mestečka, ktorý chce zostať v anonymite, našiel na trhovisku jedno z chýbajúcich vajec Fabergé.

Zaplatil zaň okolo 14-tisíc dolárov a už ho aj predal neznámemu kupcovi. Zrejme za dvadsať miliónov dolárov.

Vyrobili ich päťdesiat

    Vajce je súčasťou kolekcie, ktorú si objednali ruskí cári ako opulentné veľkonočné darčeky pre svoje manželky a deti u firmy Fabergé.

     Bolo ich 50, 42 je v súčastnosti známych a sú roztrúsené vo verejných aj súkromných zbierkach.

     Vajce nájdené v Amerike stojí na zlatom podstavci a vo vnútri má luxusné hodinky vykladané diamantmi.

Bol to darček pre cárovnú Máriu Fedorovnu a dostala ho na veľkonočné sviatky v roku 1887  od svojho manžela cára Alexandra III.

     Znalci hovoria, že ide o absolútne originálny kus. Považujú za zázrak, že neskončil niekde v šrote, lebo jeho často sa meniaci majitelia zrejme nemali potuchy o skutočnom význame.

Vystavia ho v Londýne

     Po boľševickej revolúcii, počas ktorej vyvraždili cársku rodinu, vajcia putovali do kremeľských zbierok. V čase ekonomickej krízy časť z nich predali do zahraničia súkromným zberateľom aj starožitníctvam.

    Po páde komunizmu sa o ne začali zaujímať ruskí zbohatlíci. V roku 2004 oligarcha Viktor Vekselberg kúpil deväť vajec od Forbesovcov.

Súčasný kupec chce zostať v anonymite, ale Reuters napísal, že nejde o Rusa. Vajce Fabergé na dva dni v apríli vystavia v Londýne.


Čítajte viac: https://www.sme.sk/c/7143457/nakupil-na-blsaku-a-zarobil-miliony-islo-o-chybajuce-vajce-faberge.html#ixzz2wc5yhfmT

 

Zdroj: Sme.sk